Om författaren, journalisten och poeten Gustaf Fröding

Gustaf Fröding föddes 1860 på Alsters Herrgård strax utanför Karlstad. Han föddes in i en förmögen familj som alla var litterärt begåvade, men också mentalt instabila. Under sina första år hade Fröding ingen kontakt med sina föräldrar. Hans far Ferdinand reste runt i Europa och hans mor Emelia låg inne på ett vårdhem i Danmark. Om det var detta eller Gustaf Frödings alkoholism som ställde till det för honom senare i livet är forskare oense om. När familjen återförenades levde de tillsammans på gården Byn. Detta var en lycklig tid. Somrarna hos farmor på Gunnerud var fyllda med glädje för Gustaf och hans fyra systrar Cecilia, Anna, Matilda och Hedda. 

Mellan åren 1867-1875 bodde Fröding familjen i Kristinehamn och som 15 år gammal pojk började Gustaf gymnasiet i Karlstad. Där var han mycket omtyckt som klassens clown. Han var ingen lysande student förutom i favoritämnet historia, men började ändå plugga på universitetet i Uppsala. Han klarade bara en tenta i Uppsala men lyckades slösa bort 17 000 kr han ärvt från sin far. Efter detta såg han sig tvungen att flytta tillbaka till Värmland. Där förälskade han sig i Hildegard men som tyvärr gifte sig med en annan man. 

Fröding började jobba på den radikala Karlstad-Tidningen, men slutade efter en tid då han ville skriva om allt mellan ”himmel och jord”. Efter detta skrev han flera diktsamlingar under tiden som han åkte in och ut ur olika sjukhus och behandlingshem. Hans sinnesjukdom och alkoholism gjorde honom sjukare och sjukare. År 1911, endast 50 år gammal avled han i sitt enda riktiga hem han haft i vuxen ålder på Djurgården i Stockholm. Där han togs omhand under sina sista år av en mycket betydelsefull kvinna i hans liv Signe Trotzig. 

Gustaf Fröding skrev bland annat diktsamlingarna: 
• Guitarr och Dragharmonika, 1891 • Nya dikter, 1894• Stänk och flikar, 1896• Nytt och gammalt, 1897 

Mer information om Fröding finner du hos Frödingsällskapet.

 
Summa: ...kr
BWH(SM) hotels are independently owned and operated. ©2024 Best Western International, Inc.
Integritets och Cookie policy
Vi värnar om din integritet och för oss är det viktigt att du känner dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter.
Vår hemsida använder cookies dels för att optimera hemsidans funktion och dels för att kunna läsa statistik. Genom att du besöker och använder vår hemsida eller dess tjänster förstår du och accepterar hur vi hanterar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy.